5G – Hva er det, hva betyr det og når kommer det?

5G vil gi mer fart, altså mer av det vi syntes var bra med 4G.

Teoretisk vil farten øke med opp til 20 ganger for 4G, men det gjenstår å se hvor mye mobilnettene blir forbedret i praksis – og hvor raskt. Fartsøkning vil komme etterhvert som mobilnettene blir bygd ut. 5G vil gi mer kapasitet. Kapasitet betyr at flere kan strømme 4K-videoer samtidig, uten at det går utover kvaliteten.

Mer fart og kapasitet vil gjøre at datamengden på alle mobilabonnement vil øke over tid.

5G gir lavere forsinkelse. Dette er viktig for gamere, for virtuell virkelighet (VR) og for utvidet virkelighet (AR). Den korte forsinkelsestiden med 5G er også viktig for fjernstyring av biler og av maskiner.

I og med at 5G reduserer forsinkelsen, blir det mulig å legge flere tjenester i nettskyen. Fremveksten av kunstig intelligens (AI – artificial intelligence) driver denne utviklingen. Noen tjenester krever ekstra kort svartid, og vil bli lagt i lokale datasentre fysisk nær brukeren – i kanten (edge) av mobilnettet.

En liten mann sitter med en pc oppå en boks med ordet “5g” på
For noen kunder vil det være aktuelt å erstatte hjemmebredbåndet med en 5G-løsning. En del brukere har allerede gjort dette med 4G. Hjemmebredbånd med 5G vil leveres med en utendørsantenne på huset for å forbedre signalmottaket.

Den største forskjellen mellom 5G og 4G, er at 5G er designet for å koble opp alle dingsene våre på mobilnettet. 5G er laget for å koble millioner av ting til nettet – sensorer, maskiner, kjøleskap, biler, parkeringsplasser, wearables, og mye annet. Kanskje vil 5G-sensorer benyttes for å fjernovervåke pasienter som bor hjemme? Alt dette kalles «Internet of Things» eller forkortet til «IoT».

En type IoT som er ny med 5G, er enheter som går på batteri med levetid på opp til 10 år. Tenk at søppelkassa di har en 5G-enhet som selv sier fra at søpla di må hentes, eller at en bøye i en fjord varsler om algeoppblomstring.

Bare fantasien setter grenser for bruken. 5G er – etter vår mening – den mest spennende «G» etter at vi fikk Turbo-3G rundt 2007. Turbo-3G åpnet for mobildata slik vi kjenner det i dag. Vi fikk iPhone og smarttelefoner. 4G har gitt oss enda mer fart og dekning. 5G er et stort steg framover. Teknologien vil endre infrastrukturen i Norge – ikke bare mobilinfrastrukturen – og gi helt nye muligheter for innovasjon i flere bransjer.

Når kommer 5G?
5G krever at mobiloperatøren din bygger 5G-basestasjoner, slik at du får dekning der du er. I Norge har vi tre mobiloperatører.

I utgangspunktet tror vi at dekningen blir omtrent slik som i dag, men at utbyggingen kommer til å skje område for område.

Telia, som Chilimobil benytter, åpnet offisielt 5G-nettet den 12. mai 2020 for bruk i Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo. Nå blir det en stegvis utbygging. I løpet av 2020 vil 5G-nettet også åpne for Tronheim og Bergen. Telias plan er å bygge ut nasjonal 5G-dekning innen 2023. Det er en rask utbygging, som også vil gi bedre 4G. 5G og 4G vil leve i parallell en god del år. Telia vil starte utbyggingen av 5G med 700 MHz-frekvensen. 700 MHz-frekvensen gjør – pga lang bølgelengde – at en basestasjon kan dekke et stort område. Det betyr bedre dekning og kapasitet i mindre tettbygde strøk – 5G for hele Norge. Denne frekvensen gjør også at dekningen innendørs blir litt bedre.

Dekning og kapasitet i tettbygde strøk vil bygges med med nye frekvenser rundt 3600 MHz og 2300 MHz. Takket være forbedret antenneteknologi, vil innendørsdekningen for 5G bli tilnærmet slik som i dag for 4G.

Telenor lanserte 5G i mars i deler av Trondheim. Flere utvalgte områder vil komme. De har uttalt at de vil bygge ut 5G i hele mobilnettet innen 4-5 år. Ice har ikke offentliggjort planer for 5G, men sier de at mange av deres basestasjoner er klargjort for 5G.

Norge er ganske tidlig ute med 5G. På verdensbasis lanserte Sør-Korea 5G i april i fjor, og er ansett som det ledende landet med 5G. Kina har også lansert og sier at de har verdens største 5G nett. I vårt nærområde har to mobiloperatører i Finland lansert 5G.

Litt om mobildekning og kapasitet
For å bygge mobildekning, er basestasjonene avhengig av å benytte radiofrevenser. Radiofrekvensene er det digitale oksygenet i mobilnettene. Radiofrekvensene tildeles av norske myndigheter.

Når mobiloperatøren bygger en ny basestasjon med en ny mobilfrekvens, så betyr det også ny kapasitet. Med 5G kommer det flere og mindre basestasjoner, som øker totalkapasiteten. Det er kombinasjonen av flere frekvenser, flere og mindre basestasjoner, bedre radioteknologi og bedre antenner som i praksis kommer til å gjøre at farten med 5G øker i forhold til 4G. Analytikere mener at antallet basestasjoner blir flere ganger større enn for 4G.

Det vil også komme høykapasitetsløsninger for tettbygde strøk basert på 26 GHz-frekvensbåndet. Dette frekvensbåndet kan også anvendes innendørs. Det vil nok ta litt tid før vi ser basestasjoner for 26 GHz i drift.

Må jeg bytte telefon? Når kommer Apple, Samsung og de andre med 5G?
Ja, du må bytte telefon for å få 5G. 5G-telefoner vil også støtte 4G. Du kan selvfølgelig fortsatt bruke din 4G-telefon, fordi 4G-nettet kommer til å eksistere i parallell med 5G i flere år framover. Sånn sett er det ikke noe «stress» med å få en 5G-telefon allerede nå.

Det fins en del telefoner i markedet eller som kommer i salg snart og som det er annonsert vil støtte 5G: Samsung Galaxy S20-serien og S10 5G og Note S10 5G, XTE Axon 10S Pro, Xiaomi Mi 10 med flere. I starten er det premium-telefoner som vil støtte 5G. Etterhvert vil prisene på 5G-telefoner falle.

  • Dersom du skal anskaffe deg en ny telefon i år, så kan det være smart å vurdere en som støtter 5G. Sjekk i så fall at den 5G-telefonen vil fungere på de norske mobilnettene!

Det forventes flere telefoner fra de største utstyrsleverandørene i løpet av året.

5G og sikkerhet
5G vil øke sikkerheten på overføring av dine data i mobilnettene. Men du må fortsatt være like påpasselig med sikkerheten på dingsene dine som benytter mobilnettene!

Hva 5G kan bety for bedrifter
Den høye overføringshastigheten i 5G er viktig for bedrifter, for eksempel overføring av video i sanntid. 5G gir lavere forsinkelse på industriapplikasjoner. 5G gir muligheten til å sette opp digre sensornettverk og koble sammen maskiner. Man kommer til å se innendørs private 5G-nett i for eksempel produksjonsbedrifter, der industriroboter og maskiner styres via et eget 5G-nett.

5G vil gi muligheten til å bygge sikre «nett i nettet». For eksempel så kommer det norske nødnettet til å benytte ett eller flere av mobilnettene som nødnett, i stedet for å bygge et eget nødnett ved siden av. Dette er kostnadsbesparende for samfunnet. Forsvaret kommer til å gjøre det samme.

Kanskje kommer også Norsk Helsenett, de store sykehusene og store bedrifter til å få egne 5G «nett i nettet».

Kort og godt om 5G

  • Mye større kapasitet på mobilnettet
  • Opptil 20x større hastighet
  • Lavere forsinkelser
  • Sikrere tilkobling
  • 4G og 5G kommer til å eksistere parallelt i lang tid framover
  • Flere enheter som sensorer, maskiner og utstyr, profesjonelt og privat vil ta i bruk mobilnett (IoT)
  • Bedrifter kan lage sine egne nett inne i mobilnettet.
  • Utbygging av 5G har allerede startet for Telia og Telenor
  • Nasjonal 5G-dekning innen 2023